Wat is de Mobile-First index

De Mobile-First Index is de volgende stap van Google om mobiel op internet prioriteit te geven. Meer zoekers gebruiken nu mobiele apparaten om te zoeken in plaats van desktops. Maar te veel websites bieden nog steeds een inferieure mobiele gebruikerservaring. Google wil prioriteit geven aan mobiel, en als gevolg daarvan verandert het hoe het inhoud indexeert.

Simpel gezegd heeft de desktopversie van een website altijd de prioriteit gehad, zelfs na Mobilegeddon, maar nu is dit aan het veranderen naar mobiel. Google heeft tot nu toe de desktopsite altijd geanalyseerd om vervolgens te bepalen hoe deze de mobiele site rangschikt. Na de update zal dit worden omgeschakeld zodat Google eerst de mobiele versie van de site analyseert - vandaar de naam 'Mobile-First Index'.

Kan dit gevolgen hebben op onze rankings?

Het zou kunnen. Het hangt allemaal af van de staat waarin uw huidige desktop- en mobiele sites zich bevinden. Sommige websites worden helemaal niet beïnvloed, maar sommige kunnen een grote negatieve impact op hun zoekwoordposities hebben.
 

Wanneer wordt deze geintroduceerd?

Dit is de vraag die niemand tot nu toe met zekerheid heeft kunnen beantwoorden. Google zei al een tijdje dat het de index in 2017 zou introduceren. Die datum is inmiddels dus teruggedrongen naar 2018. 

Google bevestigde dat de mobile-first index inmiddels voor een handvol sites heeft uitgerold en dat het zoekteam deze sites "nauwlettend" volgt voor testdoeleinden.

Inmiddels verschijnen in Google Search Console vanaf mei 2018 steeds meer meldingen van sites waarbij mobile first indexing is geactiveerd.

Gary Illyes van Google heeft verschillende tips geplaatst om je voor te bereiden op de Mobile-First index.

Direct in contact

Vul je gegevens hieronder in en wij nemen snel contact met je op.