Mobilegeddon – Mobiele website update

movilegeddon

Onlangs was het bijltjesdag oftewel “Mobilegeddon”. Het woord is afgeleid van het alom bekende “Armageddon”, dat ook wel staat voor het eind van een tijdperk. Ook in zoekmachineland is het einde van een tijdperk in zicht, namelijk van die van de niet geoptimaliseerde websites voor mobiele telefoons.

Omdat mensen steeds mobieler worden (in de apparaat technische zin van het woord) voert Google een belangrijke update door in het algoritme waardoor mobiel geoptimaliseerde sites een boost krijgen in de zoekresultaten. Bedrijven met niet geoptimaliseerde sites voor mobiele apparaten moeten zich toch wel zorgen gaan maken, want grote kans dat ze een groot gedeelte van het website verkeer verliezen.

Ervaring

Als ik binnen mijn klantenkring kijk, zijn we met verschillende websites inmiddels overgestapt naar sites die reageren op de schermgrootte van apparaten (responsive design). Bij andere bedrijven is er in ieder geval het besef dat gebruikers steeds mobieler worden, en is het streven om zo snel als mogelijk over te stappen naar een mobiel geoptimaliseerde site.

Heb je een voorbeeld van een mobiel geoptimaliseerde site?

Het meest recente voorbeeld dat ik kan geven is de site van Natura Daken. Natura Daken verzorgt de aanleg van groendaken en daktuinen. Op de mobiele telefoon schaalde de telefoon niet, en mede daardoor haakte 70% van de websitebezoekers nagenoeg direct af. Net voor “Mobile Armageddon” is het gelukt om de site online te hebben. De site reageert inmiddels niet alleen op de afmetingen van mobiele telefoons, maar ook op tablets en desktops. Zodoende wordt de vormgeving dus anders weergegeven op de verschillende mobiele apparaten en de desktop.

 

responsive design natura daken

Mobiel geoptimaliseerde site Natura Daken 

 

Een niet geoptimaliseerde site kan je herkennen aan;

– De tekst is op een mobiele telefoon te klein en onleesbaar
– Links staan te dicht bij elkaar wardoor je deze moeilijk aan kunt tikken
– Je moet horizontaal scrollen om de volledige inhoud te kunnen zien
– Er wordt Flash gebruikt (Wordt niet ondersteund door Android apparaten)

Heeft de update impact op alle zoekresultaten?

De update heeft alleen impact op zoekresultaten via de smarthphone en niet op de desktop of tablet rankings. De verwachting is dat een aanzienlijk deel van de wereldwijde mobiele zoekresultaten hierdoor gaat veranderen. De komende week wordt de update uitgerold. Wat de exacte impact gaat zijn, moeten we afwachten.

Update oktober 2015; Op dit moment lijkt de impact minder zwaar dan verwacht voor de rankings van zoekresultaten. Het is afwachten of en wanneer er een duidelijkere impact zichtbaar wordt en de Mobile Update verder wordt uitgerold door Google. 

Heeft het ook invloed op mijn Google Adwords advertenties?

Nee, Het gaat alleen om organische zoekresultaten. Wel heeft Google Adwords zijn eigen mobiele indicatoren, en is het belangrijk er ook vanuit dit oogpunt rekening mee te houden.

Controleren of je site mobiel vriendelijk is

Google heeft voor alle gebruikers een eenvoudig hulpmiddel beschikbaar gesteld om in minder dan een minuut te testen, of een website mobiel-vriendelijk is. De test is te vinden via https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/
Hieronder zijn de resultaten van de test te vinden voor- en na de mobiele optimalisatie van de site van Natura Daken.

Mobile friendly test             mobiel vriendelijke test

                                                                                                                                                       

Ik wil het niet te zwaar maken, maar zie het wel als mijn plicht om mensen in ieder geval tot het besef te laten komen dat een mobiele website niet langer kan worden genegeerd. Ongeacht in welke branche jouw bedrijf zich bevindt. Om serieus aan de slag te gaan met SEO/ het vermarkten van  je site, wordt het nu toch echt tijd de stap te nemen. Heb je een vraag of opmerking over mobiele optimalisatie? Laat het me weten!

Dit artikel is geschreven door Rens de Jonge van Revisto.

 All
Je wilt een poule organiseren waarin je zelf de wedstrijden, niveaus en sporten kiest, maar geen tijd of zin voor een handmatige…
De Groothandel voor Nagel, Beauty & Welness Groothandel MAZ Beautyland is de voordeligste groothandel en online-winkel van de Benelux voor…
Alles voor de Vespa. van Vespa gadgets en Vespa boeken tot complete Vespa scooters kopen! Waaronder de Vespa Sprint, Vespa Primavera,…
beach-line-beach-logo
Het uitgestrekte, brede strand van ’s-Gravenzande in Westland is ideaal om te blokarten. Stap in de kart en laat je…